2023
PIKKUJOULUT 18.11.2023
Marraskuun 18. päivänä vietimme seuran pikkujouluja Ahlströmin tiluksilla Noormakun klubilla. Nautimme juhlavan ja runsaan Rôtisseurs-buffeen. Illan aikana meitä viihdytti pianisti-laulaja Anna Katariina.
OMENAPUUN SADONKORJUUN JÄLKEINEN LEIKKAUS 23.9.2023
Rakennuskulttuuritalo Toivon pihaan kerääntyi runsas joukko innokkaita tarkkailijoita, kun Harri Nevala demonstroi omenapuun sadonjälkeisen oikeaoppisen leikkauksen.
SYYSTAIMIPÄIVÄT VAKKA-TAIMESSA 3.9.2023
31 puutarhaseuralaista lähti innokkaana reissuun kohti Vakka-Taimen - syystaimipäivä. Matka ei saanut parasta mahdollista alkua, kun reissubussin konehuone alkoi reistailla. Köröteltiin pikkuhiljaa Luvian ST1:lle kahville ja uutta bussia odottamaan.
Matka jatkui uuden bussin turvin ja pääsimme perille Vakka-Taimeen tutustumaan eri kasvisukujen ja -ryhimien asiantuntijoihin. Pähkinät, syötävä metsäpuutarha, varjoperennat, istutusryhmien perustaminen ym olivat päivän teemana. Saimme iloksemme kuunnella Arno Kasvin tarinointia kasvisten ja syötävien hedelmäkasvien käytöstä. Lisäksi Vakka-Taimen omistaja Vesa Muurinen kertoi kasveista, niiden ominaispiirteistä, kasvuolosuhteista ja monesta muusta. Hänen kasvitietämyksensä on aivan vertaansa vailla näillä main.
Vaeltelu tilan puistoalueille ja taimistolla johti jälleen kerran siihen, että valtava määrä taimia lähti puutarhaseuralaisten mukana Poria kohti.
YÖNYLIREISSU POHJANMAALLE 5.-6.8.2023
Elokuisena viikonloppuna 45 puutarhaseuralaista lähti iloisin tunnelmin kohti Pohjanmaan lakeuksia. Tunnelmaa ei edes latistanut sateinen lauantaiaamu.
Lapuna Lintukodossa meidät otti aurinko ja Vuokko Korkeamäki vastaan. Hän esitteli upeaa hoidettua pihapiiriään, jossa itsetehdyt keramiikkatyöt sulautuivat osaksi istutuksia.
Seuraavana kohteena oli Lapuan joenvarren Jokilaakson matkailupuutarha. Oppaana meille toimi Lauri Heikkilä Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseurasta. Kosolan talossa nautimme Juurella-ravintolan valmistaman buffet-lounaan ja samalla kuulimme tarinoita seudun ja talon historiasta.
Lounaan jälkeen vierailimme Taimibongarit perannapuutarhalla, josta lähtikin taimi jos toinenkin kotiin vietäväksi. Perennojen jälkeen suuntasimme Blomqvistin taimistolle, jossa Leif Blomqvist kertoi meille taimiston historiasta ja nykypäivästä. Taimisto sai alkunsa mustaherukktaimien torimyynnillä 40 vuotta sitten. Nykyisin suurin osa myytävistä taimista lisätään, vartetaan ja kasvatetaan taimiston tiluksilla. Viennin osuus tuotannosta on noin 70 % ja yhteistyötä tehdään Kiinaa ja Kanadaa myöten. Ulkomyymälä oli todella houkutteleva ja taas kannettiin täysiä taimikasseja bussiin.
Sunnuntaiaamuna aurinko helli ja aloitimme päivän tutustumalla Aspergrenin puutarhaan sekä Rosenlundin pappilaan ja museoon Ari Vainionpään johdolla. Kuulimme mielenkiintoisia tarinoita alueen historiasta ja nykyhetkestä. Alue oli valtavan hyvin hoidettu ja kasvisortimenttien määrä oli huikea. Puutarhan koriste- ja hyötykasveja hyödynnetään pappilan monissa juhlatilaisuuksissa.
Pietarsaaren opastetulla kaupunkikierroksella yleissivistyksemme nousi aivan uudelle tasolle, kun opimme alueen kehittymiseen vaikuttaneista lukuisista merkkihenkilöistä. Kaupunkikierros päättyi Bengt Schalinin suunnittelemaan Koulupuutarhaan. Eri osastoihin jaetussa puutarhassa pystyi tutustumaan mm. englantilaiseen ja barokkipuutarhamyymälään, kasvien systemaattiseen luokitteluun sekä lääkekasvien ominaisuuksiin. Koulupuutaha on aikoinaan perustettu Strenbergin tupakkatehtaan tiluksille.
Viimeisen kohteen, Garden Floran, jälkeen mahtavasta viikonloppureissusta nauttineet puutarhaseuralaiset ottivat suunnan kohti Poria.
AVOIMET PUUTARHAT TOIVEPUISTOSSA 9.7.2023
Avoimiin puutarhoihin Toivepuistossa osallistui mukavasti porukkaa, sää helli ja tunnelma oli sen mukainen. Puistossa oli aisteilla nautiskelun lisäksi monenlaista puuhastelua tarjolla.
KESÄPÄIVÄ KANGASALLA 17.6.2023
Kangasalla reissulla tutustuimme oppaan johdolla ensin Arboretum Frickiin, joka avasi ovensa yleisölle vuonna 2021. Arboretum on rakentunut nykyiseen muotoonsa 42 vuoden työn tuloksena. Tärkeässä osassa ovat ulkomailta tuodut kasvierikoisuudet ja itse siemenlisätyt alppiruusut. Luonnon äänien lisäksi arboretumissa soi non-stoppina Heikki Mäenpään meditatiivinen sävelteos.
Seuraava kohteemme oli Tampereen Puutarhaseuran puheenjohtaja Jyrki Santalan oma piha, johon saimme tutustua Jyrkin ja hänen puolisosa Elinan opastuksella. Laji- ja lajikekirjo oli melkoinen ja erikoisuuksia piisasi. Taimimyynnistä moni pikkutaimi lähti kohti Poria.
Kotimatkalla pysähdyttiin vielä ostoksilla Häijään Herkkujuustolassa.
LEENA LUODON LUENTO KUMPPANUUSKASVEISTA, KASVUALUSTOISTA JA LANNOITTEISTA 10.6.2023
Leena Luodon luennolla, Yhteisötalo Otavassa, kuulimme esitelmän kasvien välisistä sekä kasvien ja hyönteisten välisistä hyöty- ja haittasuhteista. Teoriapuoli mielessämme suunnistimme Hevosluodon siirtolapuutarha-alueen viljelypalstoille tutkimaan hyönteisiä, jotka osuivat tiellemme.
Päivä Leenan kanssa opetti, että kaikki hyönteiset eivät tee tuhoja vaan ne myös pölyttävät, toimivat puhtaanapitäjinä, torjuvat tauteja, pyydystävät tuholaisia ja hoitavat maaperää. Tämän päivän jälkeen katsoo hyönteisiä uusin silmin.
TALKOOT TOIVEPUISTOSSA 29.5.2023
Toukokuun lopun Toivepuisto-talkoissa laitettiin puisto kesäkukin koreaksi. Tämän lisäksi vajan viereen perustettiin lavakaulusviljelmä Jarmon ohjeita seuraten.
Toivepuiston viileässä kevätillassa meitä oli paikalla 17 ja vauhdikkaasti tulivat illan hommat hoidettua.
TAPAHTUMA RAKENNUSKULTTUURITALO TOIVOSSA 20.5.2023
Satakunnan Puutarhaseura oli mukana Rakennuskulttuuritalo Toivon kesänäyttelyn avajaistapahtumassa. Näyttelyssä kuultiin mielenkiintoisia luentoja, näyttelyitä ja mm. taimien myyntipisteitä.
HULEVESIKÄVELY 8.5.2023
Tutustuimme Karjarannan asuntomessualueen hulevesiratkaisuihin. Esittelykierroksen vetivät Aleksi Siirtola ja Tapani Söderberg. Saimme paljon tietoa hulevesistä, niiden viivyttämisestä sekä kasveista ja rakenneratkaisuista. Vielä kaupunki- ja viherrakentamisessa alkuvaiheissaan, mutta muutaman vuoden päästä käytäntö.
TALKOOT TOIVEPUISTOSSA 26.4.2023
Toivepuiston ensimmäiset talkoot on taputeltu hyvässä seurassa ja säidenhaltijan suosiollisella avustuksella; se pelätty sade odotti kiltisti, kunnes saimme talkoot päätökseen.
Reilun kahden tunnin aikana puisto koki huiman muodonmuutoksen ja siistiytyi melko lailla. Haravoimme pois paksun tiiviiksi liistraantuneen lehtikerroksen, mutta jätimme lieroille vielä paljon popsittavaa.
Viime kesällä puiston takakulmaan kerätyistä pihdanrungoista saimme kehystettyä uuden lahopuutarha-alueen, jonne mahtuikin kompostoitumaan melkoinen määrä lehtimassaa.
Iloisia talkoolaisia oli saapunut paikalle kaikkiaan 13. Vaikka intoa olisi riittänyt, päätettiin jättää hommia myös Päiväläisten seuraaviin talkoisiin.
KOTI JA PIHA -MESSUT 22.-23.4.2023
Huhtikuun lopulla Porin Karhuhallissa pidetyt Koti ja Piha -messut toivat hienosti näkyvyyttä seuralle ja lisäsivät tietoisuutta sen toiminnasta.
Toivepuistokin kiinnosti väkeä tosi paljon. Biohiili, kasvualusta- , komposti- ja bokashointi-jutut olivat myös monien mielenkiinnon kohteena. Taidokkaat pajutyöt ja itsepunomisen mahdollisuus toivat nekin messuväkeä tutustumaan osastokokonaisuuden tarjontaan.
KOMPOSTOINTI JA BOKASHOINTI -LUENTO 29.3.2023
Kompostointi on melkeinpä parasta mitä voit tehdä omalle puutarhallesi. Keinoja ja tapoja on monia, kuten Tina Halinin ja Seija Viitasen omakohtaisilla kokemuksilla höystetyllä luennolla kuultiin.
SATAKUNNAN PUUTARHASEURAN VUOSIKOKOUS 6.3.2023
Puutarhaseuran vuosikokous järjestettiin maanantaina 6.3. klo 18.00 alkaen Yhteisötalo Otavan Taivas-kokoustilassa (Otavankatu 5, Pori).
Tilaisuus alkoi Tuulikki Kiilon mielenkiintoisella luennolla - Pihat, aidat, portit - mikä päästi kuulijat kurkistamaan 1900-luvun kaupunkilais- ja maalaispihoihin.
BIOHIILESTÄ BUUSTIA PUUTARHAAN -LUENTO 28.2.2023
Markku Suutari Carbons Finland Oy:stä piti mielenkiintoisen luennon biohiilestä, sen ominaisuuksista ja monista käyttömahdollisuuksista puutarhassa.