TOIVEPUISTOSSA TAPAHTUU KEVÄÄLLÄ JA KESÄLLÄ 2022
Kun Satakunnan Puutarhaseuran ajan henkeä herkällä korvalla seuraavat ja ajan ilmiöistä perillä olevat jäsenet aloittivat puiston kehittämissuunnittelun helmikuussa, heräsi idea, että jospa puistoon tehtäisiin niitty ja lahopuutarha. 8. huhtikuuta Porin kaupungin infran kunnossapitoyksikön esimies Ismo Ahonen antoi ideallemme siunauksensa ja innostui itsekin aiheesta ja puiston kehittämisestä.
TALKOOT 2022
1. Toivepuistotalkoot 28.4.2022
- Haravoidaan puisto ja luodaan pohjaa lahopuutarhalle kärräämällä haravointijäte puiston varjoisaan takakulmaan. Risut haketetaan.
2. Toivepuistotalkoot 16.5.2022
- Kaivetaan paikka niitylle ja kärrätään ruohotöppäreet lahopuutarhan pohjaksi ja maastonmuotoiluun.
3. Toivepuistotalkoot 23.5.2022
- Perustetaan ja kylvetään niitty sekä laitetaan lahopuutarhan elementit ja kasvit paikoilleen.
4. Toivepuistotalkoot (kesäkuussa 2022)
- Istutetaan vuoden 2022 kesäkukat.
Näihin talkoisiin ovat aivan kaikki lämpimästi tervetulleita. Ei tarvitse olla jäsen osallistuakseen mukavaan puuhasteluun hyvässä seurassa. Talkoissa on aina mukana myös koulutuksellinen ajatus eli se, kuinka ohjataan ihmiset monimuotoistamaan myös omaa elinympäristöään ja pihapiiriään.
Kun tehdään pörriäisiä kesäaikaan houkuttelevia niittyjä ja talveksi niille suojapaikkaa antavia lahopuutarhoja, edesautetaan kaupunkiluonnon säilymistä monimuotoisena ja elävänä. Jo nyt Toivepuistossa mehiläiset asustavat ympäri vuoden ja puiden linnunpöntöistä löytyy monenmoista asukasta.
-Katri Sundvall-
TOIVEPUISTON TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ 2022
Puistosta vuonna 2017 tehdystä alkuperäissuunnitelmasta on toteutettu lähes 100 %. Enää puuttuu muutama puiston penkki. Valmiina ovat myös kasvitaulujen pohjat ja tolpat, jotka odottavat varastoituna istutusalueiden kasvikarttoja.
Kaksivuotiskausina etenevää hoitosopimusta Porin kaupungin kanssa on jatkettu kattamaan vuodet 2022 ja 2023. Saman ajan kestää myös mehiläispesän hoitosopimus Hunajasalon mehiläistarhaajan Jussi Salon kanssa.
Puistoa hoidetaan yleisillä talkoilla ja Päiväläiset -ryhmän kokoontumisilla. Talkoot ovat kaikille avoimia tapahtumia ja toisinaan niistä ilmoitetaan myös SK:n Menovinkeissä. Talkoista tärkeimmät ovat kevät- ja syystalkoot ja silloin talkoolaisia toivotaankin paikalle sankoin joukoin usein jonkun houkuttimen innoittamana. Kevään eteneminen määrittää ensimmäisten talkoiden ajankohdan.
Kevättalkoissa puisto haravoidaan talven pudottamista oksista ja muustakin maanpinnan ylimääräisestä katteesta. Ruusut ja pensaat leikataan tarpeen mukaan. Sipulikukkapenkit lannoitetaan ja istutusaltaat kantataan. Puistoon istutetaan kesäkukat touko-kesäkuussa.
Syystalkoissa monenmoiset leikkaus- ja siistintätyöt ovat päällimmäisinä. Syksyllä 2022 tullaan paria istutuspenkkiä uudistamaan ja niihin istutetaan Ahti Vallin upeita pioneita.
Päiväläiset kokoontuvat useamman kerran kesässä puiston kunnossapidon ja mukavan yhdessäolon merkeissä. Päiväläiset -ryhmään voi niin ikään liittyä kuka vaan. Lisätietoja antaa ryhmän kokoonkutsuja Jarmo Lainiala (050-548 4657).
Jos kausi 2022 ja 2023 sujuu mallikkaasti, voidaan Toivepuisto ilmoittaa vuonna 2023 Avoimet Puutarhat -tapahtumaan ja järjestää puistoon vaikka jotain oheisohjelmaa.
TOIVEPUISTON VUOSI 2019
Tammikuussa lanseerattiin Toivepuiston rakenteiden suunnittelukilpailu yhteistyössä SAMK:n kanssa. Ajatuksena oli löytää toteuttamiskelpoinen 50 -luvun henkinen muoto ja funktionaalisuus puiston rakenteille.
Helmikuussa suunniteltiin tulevan vuoden tapahtumien toteutusta ja Ulla Nevanranta laati Rakkaudella Porilaisille -hyvinvointirahan hakemuksen teemalla Toivepuisto, kaikille avoin puutarha. Hakemuksen perusteella hankkeelle myönnettiinkin 4500 euroa summa.
Huhtikuussa Toivepuisto oli esillä Porin kaupunginkirjastossa, kun Satakunnan Puutarhaseura esitteli 100-vuotista toimintaansa. Toivepuiston Puistokioski sai oven ja kioskiluukun.
Toukokuussa järjestettiin ensimmäiset talkoot, jolloin kitkettiin ja kasteltiin, rakennettiin kivipuro ja istutettiin elokuvarinteen kasveja. Iltaan tragiikkaa toi taustalla roihunnut Keskuskartanon palo.
Kesäkuussa alkoi tapahtua: 12. kesäkuuta Jussi Salon citymehiläiset saapuivat Toivepuistoon.
15. kesäkuuta toivepuisto vihittiin käyttöön. Tapahtuman suosio yllätti kaikki ja väkeä tuli paikalle yli odotusten. Puheita pidettiin ja muistolaattakin paljastettiin. Tilaisuuteen tunnelmaa toi Santtu Taipale mies ja kitara -kokoonpanolla. Tarinaa vihkiäisistä löytyy
täältä.
Kesäkuussa rakennettiin Puistokioskin sadeveden talteenottojärjestelmä, minkä uskottiin helpottavan kasvien kastelua. Kesä 2019 oli kuiva, joten vedenkeruusysteemi palveli hyvin tehtävässään.
Heinäkuun 3. päivänä YLE Porin Matti Kauvo poikkesi Toivepuistossa tekemässä haastattelua Toivepuiston tulevista tapahtumista.
Heinkuun 7. päivänä toteutettiin Avoimet Puutarhat 2019 -tapahtuma. Tapahtuma kuului Rakkaudella Porilaisille -hyvinvointirahahankkeeseen. Puistoon oli järjestetty monenmoista toimintaa kaikenikäisille; etenkin lapsiperheille. Avain-hanke askarrutti teltassaan, Savisiiven Tiina Ranta neuvoi saven käsittelyssä ja savihahmojen valmistuksessa. Marja-Terttu Naukkarinen veti virkkaus- ja neulegraffitipajaa värikkäässä teltassaan. Teija Tiilimäki perehdytti vierailijat kalligrafian maailmaan ja Kiertokadun Ateljé piti huolen musiikista. Myynnissä oli taimia jos jonkinlaisia ja ne tekivät hyvin kauppansa. Pullaa ja kaffetta kului kävijöiden viihtyessä leppoisassa tapahtumassa. Hevosvoimiakin löytyi, sillä Outi Molkkari Ratsutalli Cruisesta oli tuonut mukanaan Simon ja Nipsun, joilla pikkuväki pääsi ratsastamaan. Emmi Sundvall puolestaan viritti keppihevosesteradan ja toi paikalle tallillisen keppareita. Riikka Lammi juonsi koko tapahtuman ja järjesti perheille pelejä, leikkejä, leikkivarjoilua ja puistosuunnistusta. Tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut, väki viihtyi ja Toivepuistosta tuli taas pikkuisen tunnetumpi porilaisten keskuudessa.
16. heinäkuuta Toivepuistossa harrastettiin Taijia Leena Vilposen johdolla.
Elokuun 10.päivänä pystyjoogattiin Hyvinvointicenterin Mirja Lambergin ohjaamana.
Syyskuun 11. päivänä oli taas elokuvaillan vuoro. Silloin oli vuorossa Peter Bogdanovichin elokuva "She´s funny that way". Tämäkin tapahtuma kuului Rakkaudella Porilaisille -hyvinvointirahahankkeeseen.
Lokakuun 2. järjestettiin vuoden viimeiset talkoot Toivepuistossa. Silloin Toivepuisto laitettiin talviteloille.
Marras- ja joulukuu oli puistossa hiljaiselon aikaa. Marraskuussa Arja Korpela laittoi hakemuksen vetämään vuoden 2020 Rakkaudella Porilaisille -hyvinvointirahaa koskien. Teemana oli tällä kertaa
Treffataan Toivepuistossa.
TOIVEPUISTON VUOSI 2018
Toivepuiston toinen toimintavuosi alkoi valoisissa merkeissä, kun saimme kuulla, että puiston rakentamiseen ja kehittämiseen oli saatu Yrjö ja Maiju Rikalan säätiöltä mukavat 5000 euroa.
Puisto puhkesi kukoistukseensa keväällä, kun sadat viime syksynä istutetut tulppaanit, narsissit ja idänsinililjat värittivät kukinnoillaan ennen niin kalpean nurmikentän.
VUODEN 2018 SUUNNITELMAT JA TAVOITTEET Vuonna 2018 oli suunniteltu toteutettaviksi puiston rakenteet; kuten pergola, puutarhavaja, opastetaulut, penkit, käytävät ja kumpareet piknikkejä ja elokuvan katsomista varten.
Näistä toteutuivat Olavi Mäkelän suunnittelema sekä taitavan Timpuritiimin 12 talkoissa pystyttämä puutarhavaja sekä käytävien ja kumpareiden perustaminen ja muotoilu.
Pergolan ja penkkien suunnittelu ja toteutus tapahtunee alkuvuonna 2019.
Mehiläisetkin on tarkoitus ottaa puistoon, mutta nekin pörräävät paikalle ensi vuoden tietämissä.
TOIVEPUISTON NÄKYMINENToivepuisto sai mukavasti palstatilaa kuvien kera Satakunnan Viikossa ja Satakunnan Kansan Porilainen -liitteessä. Yle Satakunnan ja Radio Porin taajuuksilla päästiin oikein eetteriin, sillä 100 KIVVEE -tapahtuma ylitti kiinnostavuudellaan median huomionkynnyksen.
Puiston tapahtumista tiedotettiin seuran Facebook-sivuilla.
Puisto sai oman logon, kun Porin Lyseon Lukion oppilaan Samuli Palosen logoluonnos äänestettiin voittajaksi 9. ehdokkaan joukosta. Sittemmin logo printattiin 50 T-paitaan ja lippikseen, joita jaettiin ahkeralle talkooväelle.
Ensimmäiset viralliset vieraansa Toivepuisto sai heinäkuussa, kun Rauman Puutarhayhdistys poikkesi tutustumassa aikaansaannoksiamme.
TALKOOTJäsenistöä kutsuttiin talkoisiin peräti 7 kertaa ja joka kerta paikalle saatiin hieno porukka ahkeraa talkooväkeä. Talkoiden vakio-ohjelmaan kuului istutusten hillitön kastelu, sillä kesä oli kuivista kuivin. Myös asukkaita osallistui talkoisiin. 100-kivvee tapahtuman ihan konkreettisestikin kantavana voimana oli PowerTeam Porin 3 vahvaa miestä ja 1 tosivahva nainen. He siirsivät suurimmat järkäleet paikoilleen tapahtuman muiden osallistujien roudatessa tavallisen ihmisen kannettavissa olevia kiviä. Tapahtumaa seuraamaan oli tullut pitkälti yli 100 henkeä; kiitos hyvän medianäkyvyyden ja -kuuluvuuden.
Suuri määrä lahjoituksena saatuja kasveja päätyi Toivepuiston istutuksiin, ensimmäisissä talkoissa istutettiin Mailis Holmin lahjoittama omenapuu Lavia. Istutuksen yhteydessä Mailis kertoi tarinan, joka sai hienoisen silmähien nousemaan kuulijoiden silmäkulmiin. Kesätalkoissa istutettiin pioneita, ruusuja, perennoita, puita, pensaita sekä monenmoisia hyötykasveja. Vuoden viimeisissä talkoissa maan multiin peiteltiin tuhatkunta kukkasipulia.
HUIKEA TUNNUSTUS PORIN KAUPUNGILTAKun Porin kaupunki julkisti Rakkaudella porilaisille -hyvinvointihankkeen, oli puutarhaseura hereillä. Ulla Nevanranta laati raatiin uppoavan hakemuksen teemalla: Toivepuisto - toiveiden puisto rakkaudella porilaisille. Toivepuisto sai äänestyksessä kolmanneksi eniten ääniä ja lopulta 6000 euroa käytettäväksi puiston rakenteisiin ja ulkoilmaelokuvan järjestämiseen. Summalla hankittiin mm. elokuva Eedenistä Pohjoiseen ja mies sitä esittämään syyskuun XXX,
TAPAHTUMAT100 KIVVEE oli tapahtuma, jonka alkusysäyksenä oli Pertti Kohvakan idea 100 kivestä puistoon rakennettavasta tilataideteoksesta. Kiviä saatiin lahjoituksena Laitakarin Maa ja Vesirakennus Oy:ltä ja Porin Kaupungilta. Satakunnan puutarhaseuran jäsenet ja kaikki kaupunkilaiset haastettiin tuomaan mukanaan kiven, joka oli omaa päätä suurempi. Kivien siirtäminen olisi ollut mahdotonta ilman PowerTeam Porin huikeaa nelikkoa: Jiriä, Piiaa, Markusta ja Mikkoa. He nostivat, kantoivat, vetivät ja tuuppasivat paikoilleen sellaisia kivenjärkäleitä, että jo homman seuraaminen sai hikikarpalot nousemaan katsojan otsalle.
Myös Liikuntaseura Pori oli mukana tapahtumassa, sillä Kristiina Uusitalo-Lindholm veti sellaisen alkuverryttelyn voimaporukalle, että parisataapäinen katsojakuntakin lähti siihen innolla mukaan.
13. syyskuuta esitetty Eedenistä pohjoiseen -dokumentti oli Toivepuiston historian ensimmäinen ulkoilmaelokuva, jolle on luvassa jatkoa ensi kesänä. Elokuvamies Reijo Varpainen toi paikalle pelit ja vehkeet ja heitti puutarhavajan valkokankaalle puistoteemaan sopivan elokuvan. Tapahtumaan osallistui niin seuran jäseniä kuin ulkopuolisiakin ja tunnelma oli syksyn pimenevässä illassa suorastaan maaginen.
OPPILAITOSYHTEISTYÖ JA SUUNNITELMAT VUODELLE 2019Vuonen 2018 lopulla ideoitiin yhdessä SAMK:n kanssa ideointi ja suunnittelukilpailu Toivepuiston penkeille, portille/pergolalle, aurinkoenergian hyödyntämiselle puistossa sekä tietotekniikan sovellusten hyväksikäytölle kasvien nimikylteissä. Palkintorahaakin luvattiin vähintään 500 euroa.
Suunnitelmia on aikomus lähteä toteuttamaan yhdessä Winnovan ja Sataedun kanssa.
Toivepuiston vihkijäisiä vietetään 15. kesäkuuta 2019. Myös muita tapahtumia on suunniteltu Toivepuistossa järjestettäviksi, mutta niistä päätetään seuran Vuosikokouksessa.
TOIVEPUISTO - TOIVEIDEN PUISTO!
Info 13.4.2017
Riihikedon alueella vaikutta noususuhdanne. SAMKin uljas kampus on jo kohonnut koko komeuteensa ja Matkakeskuskin piirtää piakkoin siluettinsa Porin taivaalle. Silmää hivelemäpää nousua on tulevina kesinä havaittavissa samoilla tienoilla, kun kaikenlaiset kukkijat ja kaupunkiympäristön kaunistajat punnertavat kansallisen kaupunkipuiston kupeessa ylös talviunestaan.
Toivepuisto on lähes kaikille ihan uusi tuttavuus,vaikka se perustettiin jo 1950-luvulla Kiertokadun, Satakunnankadun ja Rautatienpuistokadun kainaloon tuomaan vehreyttä ja virkistystä kaupunkilaisten elämään. Leikkipuiston poistuttua 15 vuotta sitten hiljeni puistokin, jäi unohduksiin ja kaipaamaan ihmisten iloista puheensorinaa.
Tulevaisuus luodaan Satakunnan Puutahaseura ry:n perustajajäsenen Kaarlo Vanamon hengessä,kun 1950-luvun tapaan ruusut hurmaavat tuoksullaan, kukkivat puut ja pensaat sekä värikkäät perennat ihastuttavat kulkijoita ja kertovat vuodenaikojen vaihtelusta. Linnut ja hyönteismaailman siivekkäät löytävät nekin paikkansa tulevaisuuden Toivepuistossa. Puiston muitakin elementtejä pyritään toteuttamaan 50-luvun twistillä.
Yhteisöllisyys tulee kukoistamaan tässä kaupunkilaisten olohuoneessa,kun Satakunnan alueen oppilaitokset, taide- ja kulttuuripiirit, yhdistykset, yrittäjät ja Porin kaupunki lähtevät mukaan Toivepuistoprojektiin. Yhdessä tekeminen, osallistuminen, esteettömyys, virikkeellisyys, elämyksellisyys, pedagogisuus ja tämän päivän älypuiston mahdollisuudet ovat Toivepuiston teemoja ja tavotteita. Green Carea unohtamatta. Ennakkoluulottomuus on jo lyönyt positiivisen leimansa tähän monialaiseen hankkeeseen ja eteenpäin mennään hyvällä meiningillä.
Tänä vuonna alkaa jo tapahtua,kun käytävien ja istutusalueiden rakentaminen aloitetaan ja istutetaan Se Esimmäinen Puu. Muutamia istutusalueitakin saadaan alulle ja mahdollisesti syksyn sipulikukkia istuettua. Yhteistyökuviot ja rahoitushakemukset polkaistaan käyntiin syksyllä 2017.
Hihat kääritään toden teolla vuonna 2018 ja puisto alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Rakenteita pystytetään ja aletaan luoda puistosta teemojen ja tavotteiden mukaista viherkeidasta. Vuonna 2019 puisto vihitään virallisesti käyttöön ja siellä juhlitaan Satakunnan Puutarhaseuran 100-vuotista taivalta. Toivepuiston tietävät sitten jo kaikki porilaiset.
Toivepuistossa viihtyvät kaikki vauvasta vaariinPuistossa tullaan järjestämään monenlaisia tapahtumia: esim. tarinatuokioita, runoiltoja, pieniä musiikkiesityksiä ja kulttuuritapahtumia, kevään heräämisen juhloia ja jouluisia seikkailupolkuja. Puistossa voi kokea myös liikunnan iloa kahvakuulan, petankin, taichin ja vaikka joogan muodossa.
Visiomme on, että
- Toivepuisto on tunnettu porilaisten olohuoneena, jonne kaikki ovat tervetulleita
- Toivepuistoa markkinoidaan tutustumisen arvoisena vierailukohteena
Näin me Toivepuistosta innostuneet ja inspiroituneet näemme sen mahdollisuudet. Millaisia mahdollisuuksia sinä löydät? Odotamme innolla ajatuksiasi, ideoitasi ja villejä visioitasi.
TEHDÄÄN YHDESSÄ TOIVEPUISTOSTA TOTTA!